Uncategorized

Excursie Baarle Hertog/Nassau

20 september 2019:

Een bijzondere start van het Gildejaar. Al jaren is het traditie om het gildejaar te starten met de vakantiedrankjes. Dit jaar zijn we hiervan afgeweken en zijn we gestart met een bezoekje aan de Belgische enclave Baarle-Hertog en de Nederlandse enclave Baarle-Nassau. Op het programma stond een bezoek aan de familie brouwerij “de dochter van de Korenaar” en de wijngaard “Hof van Baarle” Een leerzame dag, verwend door het goede weer, heerlijke bieren en wijnen.

Als eerste hebben we de brouwerij bezocht. De brouwmeester heeft ons meegenomen naar brouwketels waar we een uitgebreide toelichting op het brouwproces mochten ontvangen. De rondleiding werd voortgezet via de bottelarij naar de kelder waar het bier ligt te rijpen. Een bijzonder kenmerk van de dochter van de Korenaar is dat het bier tenminste voor de duur van 1 jaar wordt gerijpt op houten vaten (gebruikte whiskyvaten). Van uit de kelder ging de tocht naar het proeflokaal waar we hebben kunnen genieten van een 5tal heerlijke verschillende biertjes.

Daarna ging de reis door naar Baarle-Nassau, de wijngaard “Hof van Baarle”. Gesitueerd op een bijzonder plek op de grens tussen België en Nederland. Op ca. 2,5 ha staan 7.500 druivenstokken, 4 x blauw en 5 maal wit. Een zeer goed onderhouden wijngaard aangelegd in 2008.

Als eerste hebben we in het ontvangstcentrum de lunch gebruikt. Een uitgebreide broodtafel met ruim voldoende brood en beleg. Aansluitend aan de lunch hebben we een rondgang gemaakt door de wijngaard onder leiding van de wijngaardenier. Hierbij zijn onderwerpen als snoeitechniek, onder-beplanting, onderhoud en bestrijdingsmiddelen uitgebreid besproken.

Uiteraard hebben we ook deze excursie afgesloten in het proeflokaal waar we hebben kunnen genieten van de heerlijke wijnen.

Een geslaagde excursie op een zonnige dag in het grensgebied tussen België en Nederland. Goed gastheerschap, heerlijke biertjes en wijntjes maakte de excursie compleet.

Jos Koster