Historie

Eind jaren ’80 van de vorige eeuw  organiseerden de Culemborgse Fruithobbyisten (telers van oude rassen), een cursus wijn maken die werd verzorgd door Vlaamse amateur wijnmakers. De telers konden zo trachten hun overschot aan fruit op een nuttige manier te verwerken.


Deze cursus werd ook bijgewoond door enige enthousiaste fruitverwerkers uit de regio. Deze “vonden” elkaar door hun gemeenschappelijke hobby en besloten zich te verenigen met het doel “ het bevorderen van het zelf maken van wijn en bier als vrijetijdsbesteding, naast het verwerken van producten van natuurlijke oorsprong”,
Men pakte het serieus aan en op 16 januari 1990 werd het Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland opgericht ten overstaan van notaris Mr. Waiboer te Tiel. De nieuwe vereniging had als oprichtingsplaats Tiel, en was “thuis” in Tiel in de Drumptse Hof.


De oorspronkelijke thuishaven is weliswaar verlaten, maar de doelstelling staat nog fier overeind!
Aanvankelijk was de nieuwe vereniging aangesloten bij het Vlaamse “Verbond Amateur Wijnmakers”, maar vanaf 4 juni 1991 is de vereniging lid van de Federatie van Amateur Wijnmakers en Bierbrouwers gilden FAWBG. Ons gilde is nog steeds lid van de federatie en telt in zijn ledenbestand meerdere gecertificeerde keurmeesters.

Kortom, of je nu wilt leren thuis je eigen bier te brouwen, wijn te maken of likeuren samen te stellen, bij het Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland kun je uitstekend terecht om in een ontspannen sfeer veel te leren en te ervaren.